Duurzaamheid

Fibo is altijd bezig met verduurzamen

Fibo iconen samen

Fibo en duurzaamheid gaan hand in hand

De afgelopen jaren heeft Fibo binnen het hele bedrijf hoog ingezet op een duurzaamheidstransitie. We zien klimaatverandering als een steeds groter probleem. Bovendien zijn wij ons sterk bewust dat in het jaar 2100 de wereldbevolking op rond de 11 miljard mensen wordt geschat. We moeten daardoor slim omgaan met onze grondstoffen. Ook in de bouwsector. We zijn ons er bewust van dat het anders moet en we komen in actie.

Bekijk de duurzaamheidsdoelen van Fibo

Duurzaamheid als de nummer één kernwaarde in de bedrijfsvoering van Fibo

Duurzaamheid is een belangrijke kernwaarde van Fibo. We zijn van mening dat niet alleen consumenten, maar ook juist bedrijven verantwoordelijk zijn voor het realiseren van een milieuvriendelijke toekomst. Daarom staat duurzaamheid centraal in onze bedrijfvoering. We zorgen ervoor dat onze impact op het milieu tot een minimum beperkt wordt! Hoe doen we dat? Bij Fibo selecteren we onze leveranciers zorgvuldig aan de hand van strenge recycling vereisten. We willen onze klanten, onze leveranciers en al onze zakenpartners aansporen om ook hun impact op het milieu te minimaliseren. Duurzaamheid is het uitgangspunt bij alles wat we doen en verantwoordelijke innovatie is onze logische keuze.

Duurzame winst behalen

Er is al langere tijd aandacht voor emissiebeperking gerelateerd aan de gebruiksfase van een gebouw. Denk hierbij aan het afstappen van gas of het slimmer en efficiënter gebruik maken van elektriciteit. Maar in het kader van het verminderen van CO2-uitstoot valt ook enorm veel winst te behalen bij de bouwmaterialen die worden gebruikt. De duurzame - PEFC gecertificeerde - wandpanelen van Fibo zijn hier een concreet voorbeeld van.

Een duurzame kanteling binnen Fibo

De afgelopen jaren hebben we grote stappen gezet binnen de duurzaamheid van Fibo. Benieuwd welke stappen?

2014

Sinds 2014 hebben we een EPD (Environmental Product Declaration). Deze verklaring is gebaseerd op principes en regels uit de ISO 14025 standaard, welke wereldwijde aanvaarding waarborgt.

2016

In 2016 hebben we geïnvesteerd in een nieuwe productielijn. Deze is speciaal ontwikkeld om de impact op de omgeving drastisch te verlagen. We hanteren zowel een brede horizon als een gedetailleerde blik om onszelf ervan te verzekeren dat we onze processen verbeteren én onze impact op het milieu verminderen.

2017

In 2017 hebben we een grootschalige verbouwing van onze productielijn uitgevoerd die heeft geleid tot een 50% lager energieverbruik. Dit komt onder andere doordat ons milieuvriendelijke wandsysteem wordt gemaakt van PEFC gecertificeerd hout.

Een lagere CO2-emissie dan reguliere tegels

Voor de Nederlandse markt hebben deze interne veranderingen ertoe geleid dat onze wandpanelen gemiddeld een 40% lagere CO2-emissie hebben in vergelijking met gemiddelde keramische tegels. Deze 40% lagere uitstoot kan opgesplitst worden in drie delen. Allereerst stoten onze grondstoffen ruim 26 (!) keer minder CO2 uit ten opzichte van reguliere keramische tegels. Dit enorme verschil komt omdat de wandpanelen van Fibo voor 80% bestaan uit hout afkomstig van duurzame bosbouw. Daarnaast is de uitstoot gedurende de transportfase van de Fibo wandpanelen bijna vijf keer zo laag in vergelijking met keramische tegels. We blijven constant werken aan het verbeteren van de logistiek op ons terrein in Noorwegen. Zo zorgen we ervoor dat het verplaatsen van materialen sterk wordt verminderd. Niet alleen efficiënt, maar ook duurzaam. Als derde, het vervangen van tegels zorgt voor veel meer CO2-emissie dan het vervangen van onze Fibo wandsystemen. Maar doordat hout de voornaamste grondstof is van de wandpanelen, is er een vrij hoge uitstoot in de ‘end-of-life’ fase. Benieuwd naar de cijfers? Bekijk het figuur hier!

Een lagere uitstoot is het hoogste doel

Wij van Fibo leggen ons volledig toe op het maken van producten met een sterke focus op duurzaamheid en het milieu. Het is onze belofte om de impact die we op het milieu hebben tot een minimum te beperken. We blijven de uitstoot en ons energieverbruik verminderen. Draag een steentje bij aan een groenere toekomst samen met Fibo!